Ge bort delikatesser och konsumtionsråd

I en tid där vår medvetenhet om vår egen matkonsumtion blir allt större så kan det kanske passa perfekt att ge bort just dels något informativt om konsumtion och dels något gott i present. Att ge bort exempelvis gourméprodukter är också vanliga företagsgåvor.

Delikatesser

Färska och frusna råvaror

Något som man tycks höra allt mer om idag när det gäller livsmedelskonsumtion är hur viktigt det är att använda sig av ”riktiga råvaror”, vilket ofta kan översättas till färska råvaror. Nu har vi på Presenttips inte några statistiska uppgifter på saken i fråga, men vi misstänker att Sverige är ett av de länderna i världen där vi köper våra livsmedel i frusna förpackningar. Tittar man ner mot de södra delarna av Europa och resten av världen så är detta inte alls lika utbrett.

Att det ser ut som så här i Sverige beror bland annat på att vi importerar exempelvis kött från länder så som Argentina, Brasilien, Tyskland och Danmark. Framförallt från de två förstnämnda så vore det ju svårt att hålla detta kött färskt och fräscht när den faktiskt har en hel resa över Atlanten att göra för att komma hit. Att vi importerar kött beror i huvudsak på att det gör att livsmedelsbutikerna kan erbjuda ett billigare pris på en produkt som om den vore producerad i Sverige, skulle ha haft ett betydligt högre pris.

Hel- och Halvfabrikat

Men det som kanske är den största dominanten i frysdiskarna är ändå det vi kallar för hel- och halvfabrikat. Kortfattat så kan man säga att dessa två är mat som man säger att den är processad. Det innebär mat som du köper färdig och ofta kan äta direkt. Det vi kallar för färdigmat i färdiga portionsförpackningar är ett typexempel på ett helfabrikat som vi ofta köper i fryst form. Som vi nämnde inledningsvis så är det att föredra att äta färska råvaror istället för processad mat. Men man ska dock inte stirra sig blind och tro att allt som är hel- och halvfabrikat är dåligt. det finns bra produkter där också. Men istället för de färdiga köttbullarna, fiskpinnarna och färdigrätterna så är det att rekommendera att laga sin egen mat med färska råvaror.

Förutom just hur bra maten är för våra kroppar så finns det idag också ett begrepp för att äta klimatsmart. Det går ut på att man ska minska sin klimatpåverkan genom att konsumera på rätt sätt. Den del av artikeln som vi länkade till här ovanför som handlar om livsmedelskonsumtion handlar om att man ska välja livsmedel som påverkar miljön så lite som möjligt. Det innebär bland annat att man ska äta mindre processad mat och framförallt att man ska äta mer grönsaker än kött eftersom kött påverkar miljön i större utsträckning än det gröna. Nu kanske du ställer dig frågan vad all denna information om konsumtion och kost har att göra med presenter, och det ska vi förklara. Dels så tycker vi att det är en bra kombinerad present tillsammans med det vi kommer till här nedanför. Det vi tycker ska kombineras är en bok i stil med boken Ekologiska Smaker skriven av Henrik Arkåsen.

Delikatess och Gourmé

Nu har vi pratat om konsumtion och lite på vad som är smart att tänka på när det gäller just livsmedelskonsumtion. Så vad passar då bättre än att tipsa om lite livsmedel av gourmé- och delikatesskaraktär. Vi har otaliga gånger på sajten nämnt saker och ting som man kan ge bort till de personer som inom citationstecken redan har allt. Att ge bort en låda med gourméprodukter eller något som man på sajten vi ska tipsa om, kallar för Publådan. Sajtens namn är Noblecard och dessa två nämnda, Gourmélådan och Publådan är två paket man erbjuder, och de finns i två olika storlekar. Dessa innehåller delikatesser så som charkprodukter, goda ostar, balsamvinäger, oliver med mera. Detta är även en perfekt företagspresent att ge bort till någon företag man haft ett uppskattat samarbete med eller motsvarande.