För de yngre

Att köpa presenter till vuxna är alltid otroligt svårt. De flesta har allt de behöver vilket slutar med att man köper en blombukett – som alla andra. Att köpa till barn är betydligt roligare och mer uppskattat. Barnen bryr sig inte om de har 10 leksaksfigurer och ändå får en till. Det är i alla fall den nyaste som är den häftigaste.

De som har svårt att välja en present till de mindre kan bara gå in på leksaksbutik och säga vem presenten är till så får man ett stort utbud att välja mellan. Men försök att tänka ut vad barnet är intresserat av. Allt för ofta rekommenderas det nämligen rosa gulliga saker till tjejerna och coola blå saker till killarna. Detta utan att expediten ens har frågat vad barnen tycker om att göra, detta är något som har lett till en debatt i Sverige om huruvida leksaker och andra saker till barn skall vara könsneutrala.

Några tips på roliga presenter är;

  • Lego – Passat både tjejer och killar. De flesta barn älskar att bygga med lego så det brukar vara ett säkert kort. 
  • Dockor – Många barn brukar vara väldigt omhändertagande och pyssliga, särskilt om de har fått ett litet syskon. Då är det jätteroligt att ha en docka att ta hand om när mamma och pappa tar hand om bebisen.
  • Spel – En present som underskattats de senaste åren sedan internet och tv-spelen kom är traditionella sällskapsspel. Det finns många roliga barnspel att köpa där föräldrarna och barnen kan spela tillsammans.
  • Utklädningskläder – Finns det något roligare för ett barn än att ha egna utklädningskläder att ta på sig och spela olika roll-lekar. Här är utbudet enormt och du hittar både coola actionhjältar som Spindelmannen och traditionella prinsessklänningar. Hör dig för vad barnet är intresserad av och köp utklädnad efter det.
  • Pyssel – Ett sista tips, som är ett säkert kort hos de flesta barn är att köpa pyssel i present. Det kan vara allt ifrån en målarbok med kritor till pärlor och pärlplattor eller varför inte rolig fingerfärg.

Pyssel

En annan sak man bör ha i åtanke är om man kommer att ge presenten själv eller om den ska skickas. Ska man själv gå på kalaset kan i princip vad som helst köpas in. Är det däremot något som behöver skickas kan de mer ömtåliga sakerna väljas bort. Likväl som de allt för stora då fraktkostnaden blir för stor.

Något som alltid är uppskattat och är mycket billigt att skicka är klistermärken eller stickers. Dessa saker är egentligen samma sak men säljs under olika namn. De små barnen (2-4 år) älskar att klistra upp dessa lite var som helst. Någon större struktur verkar de inte ha utan ser det roliga i att sätta upp lappar på böcker, väggar och kylskåp. I dessa åldrar är djur och seriefigurer mycket populära.

När barnen sedan blir äldre blir det allt mer viktigt med temat på dessa stickers.  Har de intresse inom sport kan de köpas med detta tema. Kanske flera stickers med favoritlagets märke.

Andra populära märken är de som säger ett budskap som ”Knacka innan ni går in” eller ”Här bor en gangster”.