Det stora firandet

Några dagar i våra liv är lite mer kära och speciella. Vi firar födelsedagar, namnsdagar och diverse högtider när tillfället bjuds. Det är upp till var och en att bestämma förstås om man vill bli firad. Varför inte fira 10 000 dagar på jorden när man är 27? I den här artikeln sammanfattar vi de högtider som brukar firas mest högljutt och med en stor fest.

Studenten

Det första riktigt stora firandet efter det att man har blivit myndig sker när man tar studenten. Många tycker att det är värt att ta studenten bara för firandets skull: det ska vara god mat, gott att dricka och spenderas med familj och vänner. Studenten är en vacker högtid som man skall ta del och njuta av. Om du firat studenten så har du säkerligen några av dina trevligaste minnen förknippade med händelsen.

Bröllop

Bröllopsfesten är nästa storfest som i bemärkelsen festhögtid rankas näst efter vigseln. I dagens lagom jämställda samhälle har bröllopets roll blivit allt mindre. Det finns dock fortfarande många som ser bröllopet som en traditionell händelse och som något stort och viktigt.

Första födelsedagen

Första födelsedagen är alltid minnesvärd. Det är egentligen inte ett firande för personen som fyller år. Är man ett år gammal, förstår man inte speciellt mycket av det som händer. Det är föräldrarna som istället får fira sitt barn och ofta bjuds till fest.

30-årsdagen

Det sägs att man blir vuxen allt senare numera, nu ligger det runt 30-årsdagen istället för dåtidens 18. Det tar tid att avsluta sina studier och att få ett bra jobb. För dagens ”ungdomar” har 30 blivit en väldigt speciell födelsedag, ungefär som att man officiellt blir vuxen. Dessutom tillkommer en del press hos vissa. För många kvinnor gäller det att ha gängat sig och skaffat minst ett barn. Samma tankar finns hos många män men kanske inte med lika hög mental påfrestning.

50-årsdagen och pension

Festandet tar inte slut när man blir äldre. Vänta och se. När du fyller 50, blir det säkert en stor fest utan sitt like. Skillnaden blir att du då kommer att ha fått en del barn och andra familjemedlemmar som hjälper till med att organisera festandet. Du får äntligen luta dig bakåt och njuta av allt. När du går i pension, får du säkert en fantastisk fest som dessutom betalas av din arbetsgivare.