Fisk i present

Tjatar barnen om ett eget husdjur, oftast så är det av de mer ulliga och fluffiga sorterna som önskas men det kan vara en perfekt början för dem att prova vad det innebär att ta ansvar och sköta om ett djur genom att få prova på ett akvarium.

akvariefiskar

Om man ser bortom det faktumet att fiskar inte är ulliga och fluffiga så har de många fördelar, skötseln är minimal, att resa på semester en vecka är inga problem och det är ingen risk för allergier och skapar därför inga problem att ta hem allergiska kompisar. Dock kräver det som med alla andra husdjur att man tar hand om dem på rätt sätt vilket du kan läsa mer om på jordbruksverkets hemsida.

Det finns akvarium i alla möjliga olika former och storlekar och det handlar mest om hur många fiskar man vill ha och vars man tänkt placera akvariet. Oftast börjar de flesta med ett mindre akvarium och sedan allt eftersom intresset ökar så brukar man byta upp sig. Det finns små runda bordsakvarieskålar som är lämpligt för kanske en eller två fiskar, lite växter och någon dekoration. Det är dock inte alla fiskar som passar att bo i ett sånt akvarium utan syresättning, lämpligast och den vanligaste är guldfisken. Visste du att guldfisken kan leva i 20 år om den tas hand om väl? Sedan är det så att ju fler växter man rymmer att ha i akvariet gör att miljön för fiskarna blir bättre och chansen att de överlever är större därför kan det vara en bra ide att börja med ett mindre akvarium men ändå så pass stort att det ryms några fiskar där. Oftast är det en aktiv och en rikt levande miljö som gör att ett akvarium är så fascinerande att titta på.

Eftersom det är den första tiden som man sätter upp akvariet som är det mest kritiska att få till en bra miljö och det tar någon vecka innan akvariet är redo för husdjuren fiskarna. Vilket kanske kan vara lite trist att bara få ett tomt akvarium i present. Men köp allt som akvariet behöver i form av växter, grus, syre- och reningspump och dekorationer samt även en fiskbok så kan barnet få kika lite på olika fiskar innan resan till djuraffären och inköpen av fiskarna blir av. Man kan även kika runt på olika fiskforum för att få tips och råd i hur man ska komponera olika sorter på bästa sätt. Att skaffa ett akvarium är också ett jättebra tillfälle att lära barnet om livet i havet och kanske så väx ett livslångt marint intresse hos ditt barn. Hoppas att ditt barn får stort nöje av den eller de nya husdjuren.